MŁODY JĘCZMIEŃ – DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE REGENERACYJNE PRZECIWBÓLOWE W SCHORZENIACH KREGOSŁUPA RWIE KULSZOWEJ I DYSKOPATII

MŁODY JĘCZMIEŃ

SOK Z MŁODEGO JĘCZMIENIA ODNAWIA RÓWNOWAGĘ KWASOWO-ZASADOWĄ. Jest dwa razy bardziej skutecznym niż szpinak, najbardziej całościowym, zasadowtwórczym pokarmem. Zawiera całą gamę witamin, które aktywują enzymy pomagające w prewencji chorób i stanów patologicznych.

Młody jęczmień ma wysoką zawartość beta-karotenu, witaminy C, E i witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6, biotyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i choliny, krewnej witaminy B. W młodym jęczmieniu witaminy i pozostałe aktywne składniki pozostają prawie nie naruszone. Bez enzymów dochodzi do zaburzenia wszystkich funkcji życiowych – trawienia, oddychania, poruszania się itd. Ekstrakt z młodego jęczmienia zawiera więcej niż 20 enzymów, a badania odkrywają kolejne. 45% jego masy tworzą doskonale trawione białka. Sok roślinny jest bogaty w cud przyrody chlorofil. Stosowany jest do odżywiania krwi, a w medycynie, poza swoim działaniem przeciwzapalnym i dezynfekcyjnym ceniony jest za właściwości dezodorujące. Używa się go do odświeżania oddechu i do płukania ust.

Zawiera nadtlenek dysmutazy (SOD) – likwidator wolnych rodników, oksydaze cytochrmowa – enzym przyśpieszający oksydacje i redukcje, katalaza – rozkładająca nadtlenek wodoru na wodę i tlen atomowy, który bezpośrednio stymuluje siły obronne organizmu, oksydaze- niezbędna do przetwarzania kwasów tłuszczowych;

Szczególną frakcją nadtlenku dysmutazy (SOD)  jest P4D1, który opóźnia niszczenie i mutacje komórek oraz wspomaga odnowę DNA. W jednym z badań wykazano, że P4D1 zaktywizował odnowę komórkowego DNA, uprzednio poważnie uszkodzonego przez promieniowanie rentgenowskie. P4D1 POSIADA WYJĄTKOWE DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE, MOCNIEJSZE NAWET OD STERYDÓW, TAKICH JAK KORTYZON.

TO TŁUMACZY TAK SKUTECZNE DZIAŁANIE LECZNICZE W PRZYPADKU ARTRETYZMU   BÓLU KREGOSŁUPA, RWY KULSZOWEJ  I  INNYCH STANÓW ZAPALNYCH.

Ponadto w przeciwieństwie do sterydów czy leków przeciwbólowych, substancja ta nie wywołuje skutków ubocznych i nie wykazuje działania toksycznego. Węglowodanowa struktura trawy zbożowej ma ten szczególny walor, że zawiera duże ilości mukopolisacharydów (mps) substancje te wzmacniają wszystkie tkanki, w tym serce i naczynia krwionośne,ponadto obniżają poziom tłuszczu we krwi i działają przeciwzapalnie,również działanie chlorofilu, którego sporą ilość zawiera młody jęczmień wykazuje się szczególnymi właściwościami należy do nich zdolność do oczyszczania, gaszenia stanów zapalnych i odmładzania.

JEDNA SZKLANKA SOKU DAJE NAM TYLE SKŁADNIKÓW MINERALNYCH I SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH CO 2 KG EKOLOGICZNIE UPRAWIANYCH SUROWYCH OWOCÓW I WARZYW.

Potocznie nazwany: zielona krew lub zielone mleko

Są delikatne, młode ok.7 dni , mocne: źdźbła jęczmienia z uprawy BIOLOGICZNEJ.

Uprawa biologiczna zapewnia absolutny zakaz stosowania zaprawy nasiennej , pestycydów i herbicydów w czasie wzrostu a także żadnych  wspomagań chemicznych wysuszających  i konserwujących produkt ostateczny. Nie posiada także  żadnych chemicznych wspomagań zapachowych i koloryzujących.

Dzięki jęczmieniu dostarczymy  organizmowi niezbędny zestaw witamin, białek i składników mineralnych. Każdy może zaserwować sobie codziennie zielony koktajl chlorofilowy z jęczmienia, wystarczy zmieszać proszek jęczmienny i  gotowe. Sok z jęczmienia to najprawdopodobniej najzdrowszy ?fast food? na świecie. Jest przeznaczony dla osób w każdym wieku. Stosuje się go przed planowaną ciążą , w czasie ciąży i karmienia. Można podawać niemowlętom , małym dziciom i młodzieży. Doskonale  spełnia swoje zadania po ciężkich schorzeniach nowotworowych , w cukrzycy i innych problemach zdrowotnych. Jest nieodzownym w celu odkwaszania i utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu a także przy wszelkich dietach.

Niedobór składników mineralnych w naszym pożywieniu stanowi główną przyczynę złego stanu zdrowia wśród mieszkańców krajów rozwijających się, jak zauważyło wielu lekarzy i specjalistów ds. żywienia. Kto z nas czuje się promiennie  zdrowy na co dzień i który człowiek w podeszłym wieku umiera jeszcze ze starości, a nie z powodu choroby? Ludzie ci nie są jeszcze chorzy, ale ich układ immunologiczny jest osłabiony. Są więc podatni na choroby, jak również na nowotwory.? Objawem niebezpiecznych deficytów składników mineralnych może być przemęczenie, problemy z koncentracją, z zasypianiem. Szczególnie narażeni są ludzie starsi, którzy zwykle mniej jedzą i nie przykładają wagi do przygotowywania posiłków. Szybkie tempo życia i dużo stresu wymagają od nas dostarczania zwiększonej ilości składników mineralnych, aby podołać wymaganiom Jęczmień jest najstarszym i najważniejszym środkiem spożywczym ludzkości. Już same nasiona są bardzo pożywne, a co dopiero zielone źdźbła. Już w czasach Chrystusa przypisywano im wielką wagę. Niestety wiedza o tym poszła w niepamięć. Źdźbła jęczmienia to bogate źródło chlorofilu, witamin i protein, a związki te występują w korzystnych proporcjach. Liście magazynują składniki witalne, które powstały dzięki przekształceniu energii słonecznej i zasobów materii nieożywionej. Ludzki organizm doskonale potrafi je spożytkować.

Źdźbła jęczmienia są często określane mianem rogu obfitości w składniki witalne oraz jako najbogatszy środek spożywczy świata (dr Yoshihide Hagiwara). Sok z jęczmienia dostarcza dwa razy więcej wapnia niż mleko, dwa razy więcej wapnia i potasu w porównaniu z pszenicą, 30 razy więcej witamin z grupy B niż mleko oraz dodatkowo istotną szczególnie dla wegetarian witaminę B12, równie dużo Prowitaminy A, zwanej Beta-Karotenem, siedem razy więcej witaminy C w porównaniu do równoważnej wagowo ilości pomarańczy, pięć razy więcej żelaza niż szpinak, jak również duże ilości ważnych składników mineralnych, takich jak magnez, potas, miedź i cynk. Jednym z bardzo ważnych składników produktu jest witamina B17 ? której według najnowszych badań przypisuje się selektywne niszczenie komórek rakowych bez ujemnego wpływu na zdrowe komórki.. Enzymy zawarte w jęczmieni , neutralizują substancje kancerogenne.

Chlorofil to zielony barwnik kondensujący energię słoneczną. Budową przypomina cząsteczkę hemoglobiny, która nadaje czerwone zabarwienie krwi, jednak zamiast żelaza posiada atom magnezu w środku molekuły. Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem dla naszego organizmu. Chlorofil zawarty w sproszkowanym jęczmieniu wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Poza tym wspomaga leczyć niedokrwistości i zaburzenia napędu. Sproszkowany jęczmień zawiera prawie wszystkie z niezbędnych do podtrzymania procesów biochemicznych witamin, z wyjątkiem witaminy D, którą organizm produkuje przy udziale promieni słonecznych. Zielone źdźbła jęczmienia zawierają między innymi: prowitaminę A(beta- Karoten), witaminę A (retinol), witaminę B1(tiamina), B12, B2(ryboflawina), witaminę C, E, K i kwas foliowy.

Dotychczas wykazano obecność dwudziestu enzymów w zielonych źdźbłach jęczmienia. Enzymy jako biokatalizatory reakcji chemicznych są niezbędne w procesach przemiany materii. Rzadki enzym- dysmutaza ponadtlenkowa-SOD-wywierająca działanie antyoksydacyjne występuje tu obficie. SOD niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się mózgu. Jeden ze związków czynnych występujący jedynie w źdźbłach jęczmiennych -isoflawonoid izowiteksyna (2-O-GIV), to również silny anty-utleniacz, który jeszcze skuteczniej od witaminy E i Beta-karotenu chroni nas przed rakotwórczymi substancjami występującymi w naszym środowisku, przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, przed promieniami Röntgena. Poza tym związek ten zatrzymuje wapń w organizmie i wzmaga jego magazynowanie w kościach, wzmacniając je. Jest to dość istotne w profilaktyce i terapii osteoporozy. Izoflawonoidy wspomagają regenerację skóry.

Składniki mineralne są niezbędne dla każdej żywej komórki oraz są nieodzowne do sprawnego funkcjonowania enzymów i witamin. Duża zawartość składników mineralnych, takich jak: selen, cynk, magnez, sód, potas, żelazo oraz enzymów zawartych w  źdźbłach jęczmienia pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu i zmniejsza zakwaszenie. Źdźbła jęczmienia zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy :walinę, lizynę, leucynę, izoleucynę, fenyloalaninę, treoninę i metioninę. Wyciąg roślinny zawiera około 40% wysokiej wartości, dobrze przyswajalnego białka.

Jęczmień, z którego otrzymuje się proszek jęczmienny pochodzi z naturalnych upraw kontrolowanych biologicznie. Rośnie na glebach o wysokiej zawartości składników odżywczych, głównie w Australii, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Zbiory prowadzi się z okazów zawierających odpowiednie ilości substancji odżywczych, następnie ugniata się w celu otrzymania tak zwanego soku, który to jest poddawany procesowi łagodnego suszenia w temperaturze nie przekraczającej 38 stopni Celsjusza. W ten sposób otrzymuje się zielony suchy proszek. Łagodne warunki tych procesów pozwalają na zachowanie aktywności biologicznej substancji zawartych w surowcu, dzięki czemu otrzymuje się wysoce skoncentrowany środek spożywczy, który po wymieszaniu z wodą przypomina smak szpinaku oraz młodego groszku.

W celu uzupełnienia diety zaleca się picie trzy razy dziennie wyciągu z jęczmienia( 2 łyżeczki) wymieszanego w szklance wody lub soku, co najmniej przez miesiąc, a najlepiej wprowadzić ten dobry zwyczaj na stałe. Wypijany rankiem na czczo, zapewnia dobrą kondycję fizyczną i psychiczną, pity popołudniami zapobiega znużeniu, zaś wieczorem ułatwia zasypianie, ponieważ powoduje rozpad kwasów zawartych we krwi. W okresie szczególnego przeciążenia fizycznego bądź psychicznego można zwiększać zalecane ilości wyciągu z jęczmienia.

Sok z jęczmienia wpływa na zwiększenie aktywności limfocytów, szczególnie tak zwanych ?naturalnych zabójców?. Zwiększona aktywność tych komórek utrzymuje się przez kilkanaście godzin. Duża zawartość procentowa chlorofilu determinuje działanie antybakteryjne. Liczne składniki mineralne wywierają pożądany wpływ na mineralizację organizmu i pomagają dzieciom z problemem koncentracji. Sok z jęczmienia  zawiera również serotoninę i tryptofan, czyli tak zwane ?hormony szczęścia?, odpowiedzialne za poprawę nastroju.

Zawartość: 100%  źdźbła jęczmienia

UWAGA!!! Mieszanie proszku z jęczmienia z gorącą wodą powoduje niszczenie wartościowych składników czynnych.

Stosowanie: 1 łyżeczka proszku 2-3 x dziennie , mieszamy z chłodną , wcześniej przegotowana wodą, 30 minut przed jedzeniem.                                        1 łyżeczka to ok. 1 gram proszku .

Napoje z wyciągiem z jęczmienia idealnie nadają się dla osób poszczących i odchudzających się. Można je łatwo przygotować w czasie podróży, w pracy czy podczas treningu. Dla podróżnych przygotowano specjalne tabletki w wyciągiem. Aby w pełni wykorzystać wartość biologiczną soku, należy wypijać go bezpośrednio po zmieszaniu.

Młody Jęczmień można zakupić w moim gabinecie

Pozdrawiam i polecam

Przemysław Rybczyński

Terapeuta dyplomowany
Manualnych Terapii Naturalnych
TRZY DIAMENTY – GABINET TERAPII NATURALNYCH
UL.JUGOSŁOWIAŃSKA 49
POZNAŃ
tel.606998116
www.masaz-kregoslupa-poznan.pl
www.kregarz-poznan.pl
www.rwakulszowa-poznan.pl
www.masaz-poznan.net.pl
www.terapie.poznan.pl
http://terapie.poznan.pl/terapia-leczenie-bolu-kregoslupa-poznan.html
http://terapie.poznan.pl/referencje-gabinetu-trzy-diamenty-masaze-w-poznaniu.html
http://www.tinyurl.pl?GNCKoVdf
http://www.facebook.com/posted.php?id=151351478252643
http://www.tinyurl.pl?oUucx7PJ
http://www.tinyurl.pl?cc6GBBc0
http://www.tinyurl.pl?AKfv3hFt

 

PATRONAT TERAPEUTYCZNY NAD ZAWODNIKAMI
BRAZYLIJSKIEGO JIU-JITSU
AKADEMII GRACIE BARRA POZNAŃ
www.gb-poznan.pl

Kontakt

tel.: 606-998-116

tel.: (61) 861-44-38

trzydiamenty@o2.pl

Gabinet:

ul. Jugosławiańska 49

60-149 Poznań

Czynne :

od Poniedziałku do Czwartku
W Godz.13.00 - 18.00

Rejestracja

Rejestracja telefoniczna od godz. 10.00